Zwiedzają Marsylię trudno nie
trafić do Opactwa Św Wiktora (l'Abbaye Saint Victor), jednego z
najstarszych zabytków miasta, pięknej romańskiej świątyni, od
średniowiecza miejsca licznych pielgrzymek. Jest to jedno z
najstarszych miejsc kultu we Francji . Założył je Św. Jan Kasjan
w V w.n.e. w pobliżu miejsca pochówku św. Wiktora.
Marsylia: Opactwo Św Wiktora (l'Abbaye Saint Victor) |
Na drodze
prowadzącej do Opactwa, zaledwie kilkadziesiąt metrów od murów
świątyni znajduje się niezwykła piekarnia: Four des Navettes,
najstarsza piekarnia w Marsylii, działająca nieprzerwanie od 1781
roku. Przez prawie 250 lat trzykrotnie zmieniali się właściciele
piekarni, jednak receptura wypieku ciastek-sucharków nazywanych
„navettes”, czyli łódeczki z uwagi na ich podłużny,
wrzecionowaty kształt, pozostaje niezmienna i stanowi pilnie
strzeżoną tajemnicę zakładu.
Usytuowanie piekarni na szlaku
pielgrzymek zmierzających do opactwa Św Wiktora, sprawiło, że od
stuleci nie narzeka ona na brak klientów - początkowo pątników,
a obecnie turystów.
Sama forma „navettes” doskonale odpowiada
potrzebom pielgrzymów: suche, ale nie twarde ciastka – suchary o
niepowtarzalnym aromacie i smaku kwiatów pomarańczy zachowują
przydatność do spożycia przez rok. Według opinii właścicieli piekarni
sekret ich smaku leży nie tylko w tajemnej recepturze, ale także w piecu o
kopułowym sklepieniu, równie starym jak sama piekarnia. „Navettes”
były wielokrotnie nagradzane : w roku 1900 otrzymały złoty medal
na Wystawie Światowej w Paryżu, w roku 1999 otrzymały Francuskiego Oskara
Rzemiosła, a w roku 2007 tytuł Przedsiębiorstwa Aktywnego
Dziedzictwa Kulturowego ( Label Entreprise du Patrimoine Vivant). Od
roku 1994 wpisane sa na listę Narodowego Dziedzictwa Francuskiej
Kuchni ( Patrimoine National des Specialités de France).
Sprzedawane są luzem , w torebkach po
6 lub 12 sztuk lub w ozdobnych pudełkach. Cena ok. 1Euro/sztuka. Smak ciekawy, niepowtarzalny. W ocenie
smaku opinie domowników podzielone, z przewagą tych pozytywnych. Ale na pewno
jest to specjał niepowtarzalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz